Skip to content Skip to footer

Kroppen holder regnskab

Med denne New York Times-bestseller har Bessel van der Kolk, en af verdens førende eksperter i PTSD, begået et hovedværk inden for traumatologien, idet den samler trådene inden for et felt, som har været i eksplosiv udvikling gennem de seneste 40 år.

Yderligere information

Sidetal

456

Udgivelsesdato

15.10.2019

Køb bogen

title Beskrivelse

Neurovidenskaben spiller en stadig større rolle i forståelsen af og arbejdet med traumer. Ved traumatiske oplevelser kan balancen mellem hjernens amygdala og den præfrontale cortex bryde sammen. Såvel kamp som flugt er umuliggjort, og det kan betyde, at der opstår en tonisk lammelse i form af en frys-tilstand eller kollaps. Dette gælder for såvel krigsveteraner som for ofre for vold, voldtægt, incest, bilulykker, katastrofer mm.

Den terapeutiske opgave er at hjælpe den traumatiserede person ud af denne tilstand, og ifølge Bessel van der Kolk kan dette ske ad tre veje: 1) ovenfra og ned, hvor forbindelsen til andre (gen)etableres gennem samtale og kognitiv forståelse af, hvad der sker, 2) medicinering, som potentielt lukker upassende alarmreaktioner ned, og 3) nedefra og op, som tillader og fremmer kroppens og nervesystemets naturlige respons på traumet. De fleste patienter, van der Kolk har arbejdet med, har haft gavn af en kombination af de tre.

Han benytter sig af en bred palette af terapeutiske tilgange, spændende vidt fra Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR), yoga, Somatic Expe­riencing (SE), psykomotorisk terapi og andre kropsorienterede tilgange. Men også dans og teater, Internal Family System Therapy (IFT) og neurofeedback indgår som virksomme og veldokumenterede tilgange til behandling af psykiske traumer.

Et særligt kapitel i bogen er viet til børns psyke, herunder de traumatiserende vilkår millioner af børn vokser op under i verden.

"Jeg er blevet klogere, meget klogere efter at have læst Bessel A. van der Kolks bog ‘Kroppen holder regnskab’. Den er simpelthen hovedbogen indenfor traumatologien. Alle bogens 400 sider bør læses …”
Kai Pedersen, Specialpædagogisk månedsblad

  • Originaltitel: The Body keeps the Score
  • ISBN: 9788771298093
  • Oversætter: Charlotte Kornerup
  • Omslagsdesign: Christinna Lykkegaard Nilsson