Yu Hua
Yu Hua (f. 1960) er en af Kinas største nulevende forfattere. Siden sin debut i 1984 har han modtaget adskillige priser; herunder Grinzane Cavour Award, James Joyce Foundation Award og den franske Æreslegions orden i litteratur.
Hua er vokset op under Kulturrevolutionen, som i høj grad har påvirket såvel hans liv som forfatterskab. I flere af sine værker udlægger han Kinas begivenhedsrige historie, som udtrykkes gennem enkelte menneskers lykke og lidelser.
I begyndelsen af sit forfatterskab er Hua betegnet som smal avantgardist, men i midten af 1990’erne sker et skift i hans skrivestil; de formmæssige eksperimenter udvikler sig til en krønikeskrivning, der behandler en stor del af den kinesiske historie.
I sine værker beskæftiger Hua sig i høj grad med forholdet mellem fiktion og virkelighed, hvor det absurde relateres til det virkelige liv. Selv kalder Hua sin skrivestil realistisk, men med skildringer af en absurd virkelighed.
Hua udfordrer idéen om menneskets plads i verden gennem menneskers indre følelsesliv i konflikt med sig selv og omverden. I Aarhus Stiftstidende beskrives Hua som en “[…] en suveræn fortæller […],” hvis “[…] kulsorte, men altid menneskekærlige humor […]” er en af forfatterens “[…] helt store styrker.”
Som flere kinesiske forfattere har Hua haft besvær med de kinesiske myndigheders censur, hvorfor flere af hans skrifter har været forbudte i hjemlandet.
Essayssamlingen KINA I TI ORD er ulovliggjort i Kina – i modsætning til Huas litterære værker. Oprindeligt blev romanen AT LEVE forbudt i Kina, men er siden anerkendt som en af de ti mest indflydelsesrige bøger i landet.
AT LEVE er desuden filmatiseret af Zhang Yimou (’Hero’, ’House of flying daggers’, ’Den forbudte by’, ’Under den røde lygte’ m.fl.). Filmen blev forbudt i Kina, og Zhang fik et to-årigt forbud mod at lave film.
Blandt Huas inspirationskilder er William Faulkner, Toni Morrison og Charles Dickens.